Знайти на Блозі

недеља, 9. октобар 2011.

Бути, бачити, відчути


«Українське слово» - Часопис українців у Югославії з питань культури, літератури та суспільного життя. Рік VI, число 9. 2002 р. – Товариство української мови, літератури і культури «Просвіта», Новий Сад

Іван Терлюк

Бути, бачити, відчути
Друга частина третьої літньої  школи україністики «Просвіта» - подорож в Україну під назвою «Слідами наших предків

     Після успішного закінчення першої частини Третьої літньої школи україністики «Просвіта», яка відбувалася від 2-го по 17-е липня 2000 року в Бачкому Петровці, було заплановано навчальну поїздку в Україну. Приготування цієї поїздки, як заздалегідь домовлено, почалося ще на початку року, тобто разом з першою частиною. Як було домовлено, вислано листа до Івано-Франківської, Тернопільської та Львівської областей, а згодом і до Хмельницької, щоб здійснити те, що заплановане.
     (..........)
Учасники поїздки біля памятника Тарасу Шевченку у етно.парку коло Львова.

    Незабутнє перебування в Бучачі кінчається якраз у день місцевого празника, Воздвиження Чесного Хреста. А коли ми побачили масу народу, то повірили, що у Зарваниці у дні великих свят зливається маса, яка числить й до мільйона віруючих. У місцевому храмі лише частина прибувших, а більшість слідкує за Богослуженням довкола церкви. Довжелезні черги до святої сповіді й причастія, яке кінчається разом з Богослужінням. Маємо честь бути на обіді у парафіяльному домі, разом з високими церковними достойниками. За хліб і сіль, гостинність і честь дякує о.Стефан Пітка. І тут не обійшлося без пісень і найкращих побажань. Прощаємось, бо прямуємо до Тернополя, де нас чекає, ще одна наша знайома, Світлана Декар (співала в новосадському СНТ), і з автобусного вокзалу розвозять нас на перепочинок на кілька пунктів, а на вечерю й приготовану нам честь мистецьку програму залі одної середньої школи. Зрозуміло, після програми смакувала вечеря, після якої молодь ще довго розважалась.
     (..........)

***



«Українське слово» - Часопис українців у Югославії з питань культури, літератури та суспільного життя. Рік VI, число 9. 2002 р. – Товариство української мови, літератури і культури «Просвіта», Новий Сад

Борис Небесний

Успіх наперекір клопотам

Перша частина четвертої літньої школи україністики «Просвіта» в Сремській Митровиці

     Цьогорічне літнє навчання, тобто Літня школа україністики «Просвіта, які організуються вже четвертий раз, було під знаком питання як ніколи до тепер, хоча Шкільна рада у складі: Славко Бараповський, Оля Литвинчук, Славко Микитишин, (Вербас), Мирослав Якимів, Славко Лаврик, Оксана Стецюк (Інджії), Катерина та Павло Ключковський, Славко Фидишин (Кула), Мирослав Корпак, Борис Небесний (голова), Іван Терлюк (Новий Сад), Петро Ляхович, Владислав Ляшкевич, о. Стефан Пітка (Сремська Митровица) на час подала програму та фінансову вимогу Виконраді Воєводини. Так Секретаріат з питань культури, освіти і науки виділив усього 20 000 динарів, Секретаріат з прав національних меншин теж таку суму, а Союзне міністерство з питань меншостей 50 000 динарів, що не могло покрити ні частину скромних витрат для цього призначення.
     (..........)
     Навчання проходило за програмою, яку уклали викладачі на минулорічній Літній школі в Бачкому  Петровці Христина Герцик та Леся Ткач. За директора школи обрано о. Стефана Пітку, який вклав чимало труду, щоб у Сремській Митровиці забеспечити потрібне зміщення, а керівником Микола Ляхович. Всі активності Літньої школи проходили в приміщенні Буденку учнів середніх шкіл, а навчання почалося 5 серпня 2001 року. Літню школу, на принагідній урочистості відкрив заступник голови Виконради Воєводини др. Душко Радосавлєвич.
     (..........)   

***



«Українське слово» - Часопис українців у Югославії з питань культури, літератури та суспільного життя. Рік VI, число 9. 2002 р. – Товариство української мови, літератури і культури «Просвіта», Новий Сад

Василь Дацишин

Пошана до загиблих
Українці з Воєводини навідали цвинтар загиблих у Сомборі

     Панахидою у Монастері Архидякона Стефана, який знаходиться у рамках Меморіяльного комплексу та Цвинтаря загинулих солдатів Третього українського фронту в Сомборі розпочалося 26 жовтня 2001 року відання честі героям, які поклали життя за свободу та звілнення від фашистських окупантів 1944-го року.
     Організатор поїздки білля сотні українців з усіх осередків, Інджії, Сремської Митровиці, Нового Саду, Кули та Вербасу до Сомбору  було Товариство української мови, літератури і культури «Просвіта».
     (..........)
     Панахиду у манастирі правили отці Стефан Пітка, Михайло Режак та Петро Дудка. У вітальній промові о. Мілівоє Неделькович, протоігумен монастиря Архидякона Стефана подякував присутнім за дбайливість та відчуття потреби вшанувати пам’яті співвітчизників. Після панахиди оформлено процесію очолювану священиками і до підніжжя пам’ятника, який находиться біля могил загинулих солдатів, вінки поклав від імені  Посольства України посол Володимир Фуркало а від імені української громади голова «Просвіти» Василь Дацишин.
     (..........)     

Нема коментара:

Постави коментар