Знайти на Блозі

недеља, 9. октобар 2011.

Духовний наставник українського народу на території колишньої Югославії


«Нова думка», Часопис Союзу Русинів і Українців Хорвації, Вуковар, но. 149 - 2009 р.

Павло Головчук

До 75-річчя з дня народження отця Стефана Пітки

Духовний наставник українського народу на території колишньої Югославії

      Отець Стефан Пітка - видатний священик, громадський діяч, духовний наставник українського народу  на території колишньої Югославії. Народився він у селі Дабрак (Боснія) 28 лютого 1934 року в багатодітній родині Пітка Володимира та Софії. Початкову школу о. Стефан закінчив у селі Поточани,  гімназію - в Білгороді та Загребі, згодом навчався в учительській школі у м. Боснійська Градішка, а богословські студії закінчив у Загребі. Після закінчення військової повинності Стефан поступає до Греко-католицької духовної семінарії, а згодом і на богословські студії. 2 серпня 1964 року в церкві в Дабраку крижевський владика  Гавриїл  Букатко рукоположив його у сан священика. В липні 1965 р. о. Стефан засновує парафію української греко-католицької церкви в м. Інджія  (Сербія). А через деякий час, дякуючи його старанням, там була збудована церква. 1966 року о. Стефан засновує українську греко-католицьку парафію в Білгороді і, купивши будинок, пристосовує його для церкви. 1967 року о. Стефан поїхав у Чікаґо (США) на парафію св.Володимира і Ольги.
     Отець Стефан - засновник та учасник Першого Світового Конгресу Українців (СКВУ) у Нью-Йорку, єдиний представник тодішнього східного блоку Європи.
     Деякий час він працював на українських греко-католицьких парафіях у Торонто і Саскатуні (Канада). Згодом о. Стефан повертається на службу  до Інджії, а в липні 1973 року переходить на парафію до м. Сремська Митровиця. З 1979 по1982 р. отець Стефан був парохом  Катедрального собору Покрови Пресвятої Богородиці та Святого Апостола Андрія Первозваного в Мюнхені (Німеччина). А потім знову повернувся  в Сремську Митровицю, де й служив до останніх днів свого життя. Отець Стефан був активним учасником діяльності ансамблю “Коломийка”, який пізніше переріс у Товариство плекання української культури. Також був одним із засновників Товариства української мови, літератури і культури “Просвіта”. Взявши на себе різні обов’язки, активно залучав молодь до культурної праці, приділяв багато уваги роботі з дітьми.
     Організовував і очолював літні школи українознавства. Навчав дітей катехизму і завжди мав велике розуміння до потреб молоді. Організовував паломництва по відпустових  місцевостях в Україні, був одним із організаторів поїздки молоді в Україну під назвою “Слідами предків”. Запрошував на гастролі культурно-мистецькі товариства з України. Безмежну вдячність висловили о. Стефану діти з України, що постраждали внаслідок чорнобильської катастрофи, які завдяки його старанням мали змогу покращити своє здоров’я у Воєводині. Багато зусиль доклав отець Стефан до організації та діяльності Національної ради української національної меншини в Сербії і Чорногорії.
     Отця Стефана Пітку люди пам'ятають, як відданого священика, активного громадського діяча, щирого українця та добру людину.
     Отець Стефан відійшов до Господа по вічну нагороду 8 червня 2003 року, але пам'ять про нього живе в серцях людей, які його знали і шанували.

Нема коментара:

Постави коментар